Lemoniada to połączenie orzeźwiających właściwości i witamin, które pochodzą z cytrusów. W XIX wieku była stosowana jako lekarstwo. Są dość łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Poza tym są tanie – na przygotowanie lemoniady wydamy kilka złotych. Idealne na upalne, słoneczne, wakacyjne dni, które przed nami. A Wy, macie swoje ulubione lemoniady? 😎
🍋 Lemoniada cytrynowa
Potrzebujemy: 1 kg cytryn, 2 litry wody, 12 łyżeczek cukru (albo miód), kostki lodu. Cytryny parzymy wrzątkiem i wyciskamy sok. Przecedzamy przez sitko, dolewamy wodę. Część wody mieszamy z cukrem (albo miodem), następnie wlewamy do wody z cytryną. Mieszamy. Podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny.
🍐 Lemoniada ogórkowa
Potrzebujemy: 1 duży ogórek szklarniowy, 2 cytryny, 1,5l wody niegazowanej, 4-5 łyżeczek cukru, miętę do podania. Do 100 ml wody dodajemy cukier i obranego, pokrojonego na mniejsze kawałeczki ogórka. Blendujemy na jednolitą masę, następnie przepuszczamy przez sito aby nie było grudek. Dodajemy sok z dwóch cytryn, dolewamy wodę i wstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżymi listkami mięty i plasterkami ogórka.
🍓 Lemoniada malinowa
Potrzebujemy: 2 szklanki świeżych malin, 2/3 szklanki soku z cytryny, 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki świeżych malin do dekoracji. Maliny zasypujemy ½ szklanki cukru i odstawiamy by puściły sok. Z reszty cukru przygotowujemy syrop, dodajemy ½ szklanki wody. Syrop odstawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy na puree, przecedzamy przez sitko, aby wydobyć jak najwięcej soku. W dzbanku łączymy syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny i wodę. Dokładnie mieszamy.
Picie lemoniady ma wiele korzyści: nawilża organizm, jest bogatym źródłem witaminy C, przywraca prawidłowe pH organizmu, wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie i pomaga zachować młodzieńczy wygląd 😎
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz